Höst över en natt

Vädret i helgen var väldigt soligt och fint. Förvånansvärt fint för en helg sent i september. Men idag på morgonen kändes det mycket mörkare, det var både jag o sambon överrens om. Kyligt och framför dimmigt var det också. Nu är det nog verkligen höst, även om det klarnade upp och blev fint även idag. Kallt har de egentligen inte heller varit. Men nu väntar nog hösten runt hörnet.

Morgon vid mattehuset


Bättre sent än aldrig

Det är inte ens fyra månader tills jag fyller år nästa gång, men eftersom jag var på andra sidan Atlanten förra gången så passade jag på ett bjuda pappa med familj på lite födelsedagsfirande. Lite sent, men som sagt, bättre sent än aldrig. Jag bjöd på mat, och vi klämde ihop oss sex stycken på de tjugo kvadrat jag och pojkvännen bor på. Det gick hur bra som helst. Trångt såklart, men de skulle inte vara kvar så länge. Nu fick de se hur jag bor och hittar hit, det blev två flugor i en smäll. Dessutom fick jag lite saker som jag efterfrågade, som skrivarpapper och häftapparat. Jag har sett fram emot att få hit det!
 
Dessutom fick jag trevligt besök, och väldigt fina blommor!
 
 
 


 
 

Naturvetenskaplig matematik

Jag vet inte om jag varit så tydlig med vad det faktiskt är jag läser, så för att förtydliga det är det Naturvetenskapligt kandidatprogram i Matematik. Rent praktiskt är det väl egentligen rakt upp och ner matte. Inga tillämpningar eller användning av den, utan att förstå det matematiska sättet att tänka, räkna och resonera.
Det är som jag tidigare skrivit ett steg från gymnasie-matematiken. Tempot på föreläsningarna är stundvis skyhögt, det är inte alltid lätt att hänga med i resonemangen och anteckna samtidigt. Lektionerna är riktade till att gå igenom specifika uppgifter som vi med fördel ska ha räknat i förväg till lektionen. Sedan finns det tid för räkneuppgifter, individuell räkning på uppgifter i boken. Slutligen också SI-möten (vilket står för Samverkansinlärnings-möten) då man pratar och diskuterar med klasskamrater om matten. Upplägget tycker jag är ganska bra, då det finns väldigt mycket chanser till hjälpen om man behöver den. Men det är ovant att sitta och jobba med ett och samma ämne hela dagarna, eller att gå så fort fram. Man måste hela tiden jobba på, trots att mycket närvaro är frivillig så måste man ligga i fas redan från början, och ta all den tid som är tillägnad matten till att faktiskt sitta och jobba med de. Annars kommer man ohjälpligt att halka efter. Missar man något finns inte riktigt tid att ta ikapp, utan vi betar av kapitlen i rasande takt. Det är tufft, men det är väldigt roligt när man knäcker tricken och verkligen förstår något som innan skulle kunna vara både arabiska och grekiska.
 
Euklides algoritm, baklänges


Visa fler inlägg