Baka veganskt

Jag har aldrig träffat så många vegetarianer och veganer som sedan jag började plugga här i Lund. Var och varannan kotte har gjort ett medvetet val om sin kosthållning. Mer än en kursare är vegan, och jag kom att prata med en av dem om bakning. Vegetarisk är ju väldigt lätt just när man bakar, men med veganskt är det inte lika enkelt. Hon berättade dock att det finns massor av veganska recept, och att hon en gång provat brownies, gjorda med svarta bönor. Det lät kul, så jag bad faktiskt om receptet. Jag gjorde de dock faktiskt inte veganska, det skulle vara mjölkfritt smör och sojamjölk, som jag bytte ut mot icke-veganska varianter vi hade hemma. Kan ju låta som lite onödigt att baka med veganskt recept om man nu inte är för avsikt att faktiskt göra det veganskt. Men det kändes inte riktigt lönt att köpa (dyrare) veganska alternativ när jag ändå skulle göra så lite. Hur som helst så blev resultatet faktiskt ganska bra. Lite roligt att göra något annorlunda ibland. Och när det är gjort på svarta bönor så kan man ju nästan få inbilla sig att det är nyttigt!
 

Nyligen bakade jag också en kladdkaka, som faktiskt är vegansk. Eller det var lite frågetecken kring om margariner vi hade verkligen var veganskt, men så gott som åtminstone. Inga ägg, och så är det havregrädde i, även om det i orginalrecptet var sojagrädde.
 
 
Tyävrr hade jag den nog inne i ugnen lite för länge, så den blev lite torr. Är ganska sugen på att försöka igen och korta ner tiden ganska ordentligt. För trots mitt lilla misslyckande så blev den god i smaken.