Safta och sylta

Eftersom sambon plockade på sig så mycket blåbär så hade vi bestämt med vår parter i bakprojekt att vi skulle försöka göra något med blåbären, sylt föreslog han. Så vi bokade in en matprojektskväll efter turridningen. När dagen väl kom så hade vi ju plockat en massa vinbär också, vilket gjorde att vinbären blev ett ännu större projekt än blåbären.


Efter lite recept-googlande och dividerande om hur mycket det skulle bli av våra bär (som vi vid det laget inte hade mätt upp och därför inte hade någon som helst uppskattning om volym) så bestämde vi oss för att det faktiskt skulle bli sylt av blåbären och både saft och gelé av vinbären.

Sagt och gjort så handlade vi det vi behövde och satte igång med vinbärssaften.

Sedan gjorde vi blåbärssylten, tog en matpaus och fortsatte med gelén. Både saften och gelén skulle koka igen så det tog ganska många timmar. Men det blev faktiskt ganska bra!

Från vänster är där 4 burkar vinbärsgelé, drygt 1 liter vinbärssaft och 2 små plus 1 stor burk blåbärssylt.


Väldigt nöjda med vår framgång har vi redan börjat spåna på vad nästa bakprojekt blir. Det ska bli lite spännande!

2 kommentarer publicerat i Mat/Bak
Taggar: Blåbär, Blåbärssylt, Röda vinbär, Safta, Sylta, Vinbärsgelé, Vinbärssaft
#1 - - ebba:

Duktiga ni.

#2 - - Perre:

Vad duktiga ni är! Jag blir verkligen imponerad. Det är ju ett stort projekt att sylta och safta så mycket.

Svar: Ja, men det är också ganska roligt!
Dess