(O)veganska kakor

Eftersom jag själv inte är vegan brukar jag inte baka veganskt. Men då jag känner veganer så är det väldigt praktiskt att ha några recept som är enkla att göra veganska. Med just dessa kakor är faktiskt orginalreceptet veganskt, men då jag som sagt inte är vegan så köper jag inte mjölkfritt smör, utan tog margarin som vi hade hemma. Anledningen att jag överhuvudtaget fick för mig att göra dessa kakorna är för att jag vid två helt olika tillfällen fått smaka dessa kakor (eller väldigt lika i alla fall) som jag verkligen tyckte om.  Så jag letade upp recetet och bakade dem.

Jag är inte helt nöjd med resultatet. Första plåten var i ugnen lite för länge, vilket gjorde dem lite knapriga och hårda. Andra plåten var inne lite för kort tid, vilket istället gjorde dem lite degiga. Inte riktigt det mjuk-sega resutatet som jag hade hoppats på. Men med lite övning tror jag att jag ska kunna lyckas göra dem riktigt bra. Ett mellanting av tiderna helt enkelt.

 
De fick en tillfällig förvaring i vår oreganoburk. Alla andra lådor var upptagna, som matlådor. Oreganoburken har vi fått av sambons mamma, när vi fick en innehållande oregano, hemmaodlad från deras trädgård. Men sedan oreganon tog slut i helgen fick den också dubbla som kakburk.
 

Det gick en propp

Jag har bott i vår lägenhet i drygt 3 år. Sambon har bott är 3,5 år. I tisdags gick för första gången strömmen för oss, då vi hade lite för mycket igång samtidigt. Såklart höll vi ju på att laga mat. Jaha, tänkte vi, det är väl bara att slå på jordfelsbrytaren igen. Jag tror i alla fall att det är en jordfelsbrytare, det är en spak som man kan ha på 1 eller 0 åtminstone. Sagt och gjort, upp på en stol för att komma åt elskåpet. Vrida tillbaka spaken. Då kommer endast elen till spisfläkten och till kylskåpet tillbaka. Resten av elen är fortfarande död. Attans, tänker man då. Då får vi leta efter proppen som är sönder och cykla till Ica för att köpa en ny. Alla proppar ser dock hela ut, och efter en del trixande kan vi konstatera att utseendet också har rätt, alla proppar funkar. Det är inte i vårt proppskåp problemet ligger... Vid det laget hade jag ringt pappa för lite guidning. Vår elmätare, som sitter bakom låsta dörrar i trapphuset ska vi tydligen ha tillgång till, men det har vi inte. Vid det laget har även sambon fått ringa, för hans del till jour hos vår hyresvärd. Efter lite guidning även därifrån lyckas vi komma in i elskåpet. Lyckligtvis har nämligen vår granne nyckel dit. Så lyckas vi lokalisera vilken propp det är fel på. En grå 16 ampere-propp var det. Sambon sätter sig på cykeln för att inhandla en ny propp. Men då kommer granntanten och sopar bort spindelväv i elskåpet och vi hittar proppar som ligger i skåpet. Första försöket lyckas inte, tror även den proppen var sönder. Men andra försöket lyckas! Sambon ringdes hem igen, precis när han hittade var propparna fanns. Men, det hela slutade i alla fall med att vi åter hade ström igen!

Lunds skördefest

I helgen var det skördefest i Lund, som delvis yttrade sig som marknad i Stadsparken. Jag och sambon tog en liten promenad för att titta på det hela.

De hade både grisar och kor, även om jag inte riktigt förstod tanken. Antagligen var det för att det skulle bli lite roligare för barnen. Något som verkade ganska uppskattat ändå. Fast allra mest uppskattat var nog en rundbal med halm som man fick leka i. Det var många, både vuxna och barn som gick runt med halm i både hår och kläder.

Själva marknaden var dock till stor del ganska mycket av samma. Tror där var i alla fall fem stycken som sålde honung. Sedan var där lite pumpor, sylt, grönsaker, träslöjd, skinfällar och en del matstånd. Man kunde åka häst och vagn, och man kunde ta med sig egna äpplen och musta dem på plats. Några äpplen hade vi dock inte, så vi fick nöja oss med att köpa oss en äppelmust på Ica på vägen hem.
Visa fler inlägg